ЛЕЧЕНИЕ ЛЕЧЕНИЕ

ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОПОРОЗАТА - КАКВО Е ВАЖНО?

Лечението на остеопорозата е комплекс от различни мерки, които взаимно подсилват ефекта си и по този начин укрепват костното здраве. Разглеждайте приема на лекарства като важен елемент от лечението, който обаче трябва да бъде допълван от други елементи, например здравословното хранене, приемът на достатъчно витамин D и калций, както и достатъчно двигателна активност. Тук ще обобщим възможностите за лекарствено и нелекарствено лечение на остеопорозата:

КАЛЦИЙ И ВИТАМИН D КАТО ОСНОВА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ОСТЕОПОРОЗАТА

Достатъчният прием на калций и витамин D се счита за основа на лечението на остеопорозата. Освен с храната нуждите могат да бъдат допълнени с прием на моно- или комбинирани препарати (хранителни добавки). Различните лекарствени форми като ефервесцентни таблетки, хапчета или прахчета могат да улеснят ежедневния прием. Препоръчаните дневни дози възлизат на 1000 милиграма (mg) калций и 800 до 1000 международни единици (IU), отговарящи на 25 микрограма (𝛍g) витамин D на ден. При доказан дефицит на витамин D може да се наложи и прием на по-високи дози. Вашият лекар ще Ви предложи подходящи хранителни добавки.
ДА СПРЕМ РАЗГРАЖДАНЕТО ИЛИ ДА ПОДСИЛИМ
ИЗГРАЖДАНЕТО

КОИ ЛЕКАРСТВА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ОСТЕОПОРОЗАТА?

Разполагаме с редица лекарства за лечение на остеопорозата. Различните активни вещества или стопират прекомерното разграждане на костите, или стимулират/подкрепят изграждането на костна маса и по този начин печелят време, за да се стабилизира костният метаболизъм. Пациентите, които страдат от болки вследствие на фрактури, трябва да знаят, че лекарствата за остеопороза не облекчават болките. Затова са необходими допълнителни обезболяващи, които лекарят може да предпише според индивидуалната Ви ситуация.
В случай, че са Ви поставили диагноза остеопороза, трябва да се настроите психически за дългосрочна терапия. Лекуващият Ви лекар регулярно ще прави оценка на състоянието Ви. В зависимост от това колко напреднала е остеопорозата и какво е назначеното лечение, то ще бъде продължено, променено, спряно временно или прекратено.

ОСТАНЕТЕ ВЕРНИ НА СВОЕТО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ОСТЕОПОРОЗА!

За много пациенти постоянният прием на лекарства е предизвикателство. Продължителното лечение на остеопорозата обаче е от съществено значение за овладяването ѝ и предотвратяването на фрактури. Като хронично заболяване, остеопорозата е коварна, защото често остава неразпозната до първата фрактура, тъй като пациентите не изпитват болка. Дори да Ви се струва, че не усещате действието на лекарствата, остеопорозата ще продължи да прогресира, ако по свое усмотрение спрете приема на лекарства. За да не се стига дотам, обсъдете с лекаря си защо Ви е трудно да спазвате лечението си. Възможно е да има друго или по-ново лекарство, което да улесни лечението Ви.

БЪДЕТЕ АКТИВНИ И СИ ПОМОГНЕТЕ САМИ

Освен лекарствената терапия, регулярното движение за превенция на остеопорозата също е важно. Тренировките
  • укрепват мускулите,
  • отпускат схващанията и
  • стимулират изграждането на костно вещество.
Освен това подобряват гъвкавостта и усета за равновесие, които са от изключителна важност за стабилизиране на походката и намаляване на риска от падане. Не забравяйте обаче: спортът трябва да Ви носи радост! Затова си потърсете спорт, който можете да си представите да тренирате по-дълго време. Подходящи са гимнастика, плуване, преходи в природата или (спортно) ходене. И още - често в група се тренира по-приятно, отколкото сам.

Дългосрочна терапия

Остеопорозата може да се лекува. Какво трябва да знаят пациентите?