Признаци на заболяването Признаци на заболяването

ОСТЕОПОРОЗАТА И НЕЙНИТЕ ПРИЗНАЦИ – КАК ДА Я РАЗПОЗНАЕТЕ

Експертите причисляват остеопорозата към десетте най-важни социално значими заболявания. Въпреки това тя често остава неразпозната прекалено дълго и се диагностицира едва когато вече са налице фрактури, тоест в напреднала фаза. Въпреки това остеопорозата има ранни симптоми, на които можете да обърнете внимание, за да разпознаете опасността колкото се може по-рано и да предотвратите по-нататъшната увреда на костите.

ПЪРВИ ПРИЗНАЦИ НА ОСТЕОПОРОЗА

Стабилните кости осигуряват подвижност и независимост. Ето защо е важно да знаете как се проявява остеопорозата. Ако признаците на остеопороза бъдат забелязани и разпознати рано, последиците от заболяването могат да бъдат смекчени или дори напълно предотвратени.
Най-честите признаци на остеопороза включват:2
  • чести, тъпи болки в гърба. Често засегнатите пациенти и техните лекари не мислят веднага за остеопороза и първо се насочват към други възможни причини като възпаление на седалищния нерв. Седалищният нерв служи за свиване на мускулите на долните крайници и връща информация за усещанията в краката към мозъка.
  • Фрактури: Поради намалената костна плътност при остеопорозата честотата на фрактурите е повишена, като в областта на гръбначния стълб (прешлените) и шийката на бедрената кост счупванията са най-чести. Ако получите фрактура при лек удар или ежедневни дейности като вдигане и носене, трябва веднага да обсъдите остеопорозата като възможна диагноза с Вашия лекуващ лекар.
  • Промени в ръста: Поради болките в гърба, които често са предизвикани от счупвания на прешлените, пациентите често заемат щадяща позиция, като навеждат главата и раменете си напред. Допълнително прешлените губят височина от фрактурите, при което при остеопороза гръбначният стълб цялостно се скъсява. Образува се кифоза, наречена още гърбица, и цялостният ръст намалява.
Между другото: Поради неизбежното изместване на центъра на тежестта на тялото напред и свързаното с това неправилно натоварване, болката може да се появи и в други части на тялото, например в коленните стави.
Измерването на костната плътност улеснява диагнозата

КОЛКОТО ПО-РАНО БЪДАТ РАЗПОЗНАТИ ПРИЗНАЦИТЕ НА ОСТЕОПОРОЗАТА, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

Разбирането за процесите в човешките кости, тяхното изграждане, преобразуване и разграждане, както и медицинското познание за остеопорозата като хронично заболяване на скелета напреднаха значително през последните години:
  • Измерването на костната плътност се счита за най-достоверния, стандартизиран метод за поставяне на диагноза. Така специалистите по остеопороза могат да установят началото и тежестта на заболяването.
  • Възможно е да се предотврати развитието на остеопорозата посредством храна, богата на калций, достатъчно движение и отказ от цигари и алкохол.
  • Остеопорозата може да бъде лекувана. Дори когато вече е изявена, тоест когато са налице фрактури, разполагаме с ефективни лекарства, които могат поне да предотвратят влошаването и да подобрят качеството на живот.3
Едно е ясно: ако остеопорозата бъде открита рано, тя може да се лекува по-добре. Затова, ако мислите, че проявявате признаци на остеопороза, споделете своите притеснения с лекаря си. Партнирайте си с Вашия лекуващ лекар, за да можете активно да се противопоставите на загубата на костна маса. Не изпускайте от поглед общата си цел: да направите всичко възможно за здравето на костите си.

Литература:
  1. Reiner: Osteoporose: Schwache Knochen leitliniengerecht stärken, in: EXTRACTA ortho 6 2009 (2); abgerufen unter: http://www.bayerisches-osteoporose-zentrum.de/tl_files/OZ/pub_fachartikel/druckfreigabe_osteoporose_leitlinien.pdf (Stand: 29.11.2017)
  2. Netzwerk Osteoporose: Osteoporose kennt keine Grenzen!; abgerufen unter: http://www.netzwerk-osteoporose.de/images/stories/Aktuelles/2013/Mai/Osteoporose_kennt_keine_Grenzen/deutsch/Osteoporose_kennt_keine_Grenzen_in_Deutsch_orig.pdf (Stand: 30.11.2017)
  3. Bartl, Reiner: Osteoporose: Diagnostik, Prävention und Therapie, in: Lege artis 2012; 2; abgerufen unter: http://www.bayerisches-osteoporose-zentrum.de/tl_files/OZ/pub_fachartikel/ubersicht_Osteoporose_Bartl_edd.pdf (Stand: 30.11.2017)

Диагнозата

Лекарят може да диагностицира остеопорозата навреме