Терапия на болката Терапия на болката

КАК ДА ОБЛЕКЧИМ БОЛКАТА, ПРИЧИНЕНА ОТ ОСТЕОПРОЗАТА

Да излезем от кръговрата на болката - това е алфата и омегата при остеопорозата. Колкото по-дълго се задържат оплакванията, толкова повече пациентите заемат щадяща позиция на тялото и се движат все по-малко. Последствията: мускулите и костите отслабват все повече. Особено пациентите с остеопороза, които страдат от загуба на костно вещество, влизат лесно в един порочен кръг. Затова е от съществено значение болката да бъде овладяна възможно най-скоро след поставяне на диагнозата. Как може да се случи това?

КАК МОЖЕ ДА ИЗГЛЕЖДА ПЕРСОНАЛИЗИРАНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛКАТА?

Защо всъщност е важно да бъде притъпена болката, освен за подобряване на общото състояние? Оплакванията трябва да бъдат овладени, тъй като иначе принудителното заемане на щадяща позиция на тялото води до обездвижване на засегнатите пациенти. Недостатъчното движение и мускулните схващания благоприятстват прогреса на остеопорозата и засиленото разграждане на костно вещество. Обратното, натоварването стимулира изграждането на костна маса, което изостава при слаба двигателна активност.
Индивидуалното овладяване на болката трябва да започне колкото се може по-рано, за да може пациентът да се бори активно с остеопорозата посредством движение. В зависимост от тежестта на оплакванията могат да бъдат изписани различни класове лекарства. При леки болки (1. степен) могат да бъдат прилагани нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Лекарственото лечение обаче трябва да се провежда във всички случаи под лекарски контрол.
При по-силни (2. степен) или много силни (3. степен) остеопоротични болки се използват опиоиди, които могат да бъдат предписани само от лекар. В определени ситуации, например в периода на подготовка за кинезитерапия, е възможно и директното инжектиране на локални анестетици в заобикалящата мускулатура или междупрешленните стави. Действието обаче е ограничено до максимум 8 часа.1
Като цяло е важно всяка новопоявила се болка да бъде уточнена диагностично. Когато лекарят установи точната причина, ще може да изготви индивидуален план за терапия.

ОВЛАДЯВАНЕ НА ОСТЕОПОРОТИЧНАТА БОЛКА ПОСРЕДСТВОМ НЕЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА

Лекарствата сами по себе си могат да облекчат болката за известен период от време, но не са препоръчителни за дългосрочна употреба поради редица нежелани лекарствени реакции (“странични ефекти”). Препоръчва се комбинираната терапия на болката, която обхваща както лекарственото лечение, така и нелекарствените мерки като засилено физическа активност. Световната здравна организация (СЗО) също препоръчва бързо раздвижване на пациентите, за да се избегне загубата на мускулна маса и ускоряване на загубата на костно вещество. Най-общо можем да прибегнем до следните подпомагащи мерки, за да облекчим остеопоротичните болки:
 • физиотерапия
 • йога
 • дихателни упражнения
 • акупунктура
 • електротерапия
За подпомагане на изправената стойка на тялото и подобряване на оплакванията допълнително може да се носи поддържащ корсет (ортеза). При всички случаи за засегнатите е важно да потърсят подкрепа от лекаря си, както и от групи за взаимопомощ.

ОТ КАКВО СА БОЛКИТЕ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА?

Остеопорозата се развива бавно и в началото често не се проявява симптоматично. Когато се стигне до появата на болки, обикновено става дума за костни болки или - най-често - болки в гърба. Различаваме два вида остеопоротична болка:
 • Остра остеопоротична болка (в гърба): обикновено острите болки са преходни и настъпват спонтанно като реакция на тъканна увреда. В случая с остеопорозата това обичайно е вследствие на фрактура. Нерядко болката е значителна, добре локализирана (често в областта на гърба и кръста) и са следствие от нараняване на периоста (плътна влакнеста съединителнотъканна ципа, която покрива външната повърхност на костите), през който преминават изключително много нервни влакна и нервни окончания. Острите остеопоротични болки намаляват след 10 до 12 седмици.1,2
 • Хронична остеопоротична болка: Когато остеопорозата остане неразпозната и нелекувана дълго време, е възможно хронифициране на болката, която обичайно се засилва в хода на деня и вечер може да е много интензивна (особено в гърба). Нараства рискът от допълнителни счупвания, при което се променят стойката на тялото и статиката на гръбначния стълб. Последствията са гръбначни изкривявания и промени на целия опорно-двигателен апарат (мускулатура, връзки и сухожилия). Да си неизменно съпроводен от болка е натоварващо не само физически, но и психически.
И все пак не е необходимо да живеете с оплакванията. Ранното лечение на болката посредством лекарствени и нелекарствени подходи може да донесе облекчение.

Литература:
 1. Netzwerk-Osteoporose e.V.: Schmerztherapie bei Osteoporose. URL: https://www.netzwerk-osteoporose.de/fachbeitraege/schmerz/schmerztherapie-bei-osteoporose/ (7.12.2018).
 2. Bundesselbsthilfeverband für Osteoporose: Osteoporose und Schmerz.
  URL: https://www.osteoporose-deutschland.de/wp-content/uploads/2015/05/SchmerzOsteo20131.pdf (10.12.2018).

Спорт за здрави кости

Не се отказвайте от спорта, ако страдате от остеопороза

Лечението

Терапията трябва да спре загубата на костна маса и да защитава от фрактури