Дългосрочна терапия Дългосрочна терапия

OСТЕОПОРОЗАТА НЕ Е ЛЕЧИМА, НО МОЖЕ ДОБРЕ ДА БЪДЕ ОВЛАДЯНА

Ако лекарят Ви е диагностицирал остеопороза, вероятно се питате дали тя е лечима. За момента остеопорозата не е напълно лечимо заболяване. Това обаче не означава, че сте изложени на произвола на съдбата, все пак състоянието в повечето случаи може да се овладее добре. Въпреки това е добре да се настроите за дългосрочно лечение, при което трябва активно да противодействате на по-нататъшното разграждане на костното вещество.

АКО ОСТЕОПОРОЗАТА НЕ Е ЛЕЧИМА - КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ?

Не се тревожете прекомерно, ако Вашият лекар е поставил диагноза “остеопороза” - въпреки че за момента не разполагаме с възможности за пълно излекуване, в повечето случаи заболяването може да бъде добре овладяно. Въпреки това Ви съветваме да го приемете много сериозно и да се придържате към препоръките на Вашия лекар, дори когато нямате оплаквания, тъй като без лечение костното вещество се разрушава все повече. Поради отслабената структура на костите са достатъчни дори малки ежедневни натоварвания, за да се предизвика фрактура. Имайте предвид, че хроничното заболяване започва още преди установяване на първата фрактура.
Успоредно с лекарственото лечение е важно и Вие да бъдете активни. Ето някои предложения, които биха могли да Ви помогнат:
  • Запознайте се по-добре с остеопорозата. Който познава заболяването по-добре и знае защо то не е лечимо, разбира, че постоянството в терапията е решаващо за успеха ѝ.
  • Обменяйте опит с други засегнати. Групите за взаимопомощ (тук ще откриете полезни връзки) предлагат подходяща рамка за обмен на съвети и подкрепа.
  • Продължете или започнете да се движите. Повече двигателна активност в ежедневието, спорт или целенасочени упражнения тренират не само сърдечно-съдовата система и мускулите, но и едновременно с това укрепват костите Ви.
Редом с това здравословното хранене също е решаващо за снабдяването на костите с витамини и минерали. В името на костното здраве е по-добре да се откажете от вредните си навици като пушене и консумация на алкохол.

ДЪЛГОСРОЧНА ТЕРАПИЯ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА

Именно защото остеопорозата не е напълно лечима, непрекъснатата и дългосрочна терапия е от изключителна важност за контрол на заболяването. Терапията продължава няколко години, поне толкова дълго, колкото съществува увеличен риск от фрактури. В някои случаи лечението трябва да бъде променено или преустановено временно, например когато пациентите страдат от нежелани лекарствени реакции, ако лекарствата могат да бъдат приемани само за определено време или отпаднат рисковите фактори. Като пациент е важно да знаете, че лекарствата трябва да се приемат редовно и според указанията на Вашия лекар, за да могат да разгърнат ефективно действието си. Ако се появят проблеми или имате усещането, че определено лекарство не Ви понася, обърнете се към лекуващия си лекар.
Не изпускайте контролните прегледи, при които лекарят ще обърне внимание на следните въпроси или ще назначи следните изследвания, за да оцени ефекта от лечението:1
  • физическо и психично здраве
  • ръст (фрактурите на прешлени водят до изгърбване и загуба на ръст)
  • оценка на риска от падане (c помощта на тестове за координация и равновесие)
  • рентген (при съмнение за фрактура)
  • измерване на костната плътност за проследяване на заболяването (измерването се повтаря през период от най-малко две години)
Ако поради фрактури или схващане на мускулатурата на гърба страдате от болки, трябва да обсъдите това с Вашия лекар. Освен лекарствено лечение, той може да назначи физиотерапия, релаксация или обезболяваща термо- или криотерапия.

Литература:
  1. Patientenleitlinie Osteoporose (offizielle Empfehlung des DOP). Abgerufen unter: http://www.osteoporose-dop.org/fileadmin/user_upload/Pll_2010.pdf (Stand: 07.08.2018)

Специалист по остеопороза?

Кога да потърсим специалист? Каква роля изпълнява той?

Лечението

Терапията трябва да спре загубата на костна маса и да защитава от фрактури