СИМПТОМИ СИМПТОМИ

СИМПТОМИТЕ НА ОСТЕОПОРОЗАТА: ФРАКТУРИ, ЗАГУБА НА ЗЪБИ И ДРУГИ ПРОЯВИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

В ранните фази на заболяването липсват еднозначни симптоми за костната загуба. Често лекарите диагностицират заболяването едва, когато пациентите се оплачат от внезапно настъпила силна болка или видимо са загубили височина. Разберете кои са типичните за остеопорозата симптоми, които трябва да ви алармират и да ви насочат към лекар за диагностично уточнение.

КОИ СИМПТОМИ НА ОСТЕОПОРОЗАТА ЗАБЕЛЯЗВАТ ЗАСЕГНАТИТЕ ПАЦИЕНТИ?

Остеопорозата е заболяване, чийто признаци се приближават с тихи стъпки. Ненапразно тя често бива наричана „тихият крадец на кости“. И все пак има някои симптоми, които могат да ни насочат към костната загуба. Кои са те?

БОЛКА

Почти всеки трети възрастен страда често или постоянно от болки в гърба.1 Със сигурност за това има много различни причини, като например липса на движение и гръбначни изкривявания. Но болката може да сигнализира и за остеопороза. За съжаление много от пациентите не уточняват своевременно причината за остеопорозата – така се губи ценно време до поставяне на диагнозата и костната загуба може да напредне. Ако оплакванията се задържат във времето и знаете, че имате и други рискови фактори за остеопороза, трябва да се обърнете към специалист по остеопороза, за да потърсите заедно причината за оплакванията.
При напредналата остеопороза болката може да е причинена от фрактури, но и след фрактурата свързаното с нея скъсяване и изкривяване на гръбначния стълб може да предизвиква болка.

СЧУПВАНИЯ БЕЗ ВИДИМА ПРИЧИНА

Ако претърпите счупване без видима причина (например при вдигане на предмети) и без да е упражнена значителна сила отвън, това е ясен симптом на остеопороза и трябва да действате решително! Ако е необходимо, споделете съмненията си с Вашия лекар. Особено засегнати от остеопорозата за телата на прешлените, тазът и шийката на бедрената кост.

НАМАЛЕН РЪСТ

Ако остеопорозата е напреднала и вече сте претърпели няколко фрактури на прешлени, височината на телата на прешлените намалява и гръбначният стълб се скъсява. В резултат на това намалява и ръстът, като при тежка остеопороза е възможно да загубите до 20 см от ръста си.2

ЗАГУБА НА ЗЪБИ

Остеопорозата е системно заболяване на скелета. Това означава, че е засегнат целият скелет, включително:
 • алвеоларната кост, в която са „вградени“ зъбите и
 • опорно-държащият апарат зъбите (съединителна тъкан и структури, фиксиращи зъбите в челюстта, например венци, парадонтална мембрана, зъбни алвеоли)
Тези структури не са пощадени от загубата на костна маса. Друг симптом на остеопорозата могат да бъдат клатещи се и застрашени от падане зъби. Всички тези симптоми могат да се отразят негативно върху качеството на живот на засегнатия човек, което в никакъв случай не е причина да се предадете и да „склоните глава“ пред остеопорозата. Съществуват много начини за ранна диагностика, но и за ефективно лечение. Запитайте се дали наблюдавате симптомите на остеопорозата и при себе си и не се колебайте да повдигнете въпроса пред Вашия лекар.

БАЗОВА ДИАГНОСТИКА – КОИ ГРУПИ ПАЦИЕНТИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ?

Анализирайки индивидуалния начин на живот и симптоматиката на загуба на костна маса при всеки пациент, лекарят може да направи заключения за костното здраве. Ако прогнозният риск през следващите 10 години да преживеете фрактура е поне 20%, е препоръчително да се пристъпи към т.нар. „базова диагностика“.3
Това засяга следните рискови групи пациенти:
 • жени в менопауза (етап от живота след последната менструация) до 60-годишна възраст или мъже между 60 и 70-годишна възраст: например такива, страдащи от определени нарушения на хормоналния баланс или ревматоиден артрит (хронично възпаление на ставите)
 • жени между 60 и 70-годишна възраст със следните допълнителни рискови фактори: остеопороза при родителите, анамнеза за падания, ограничена подвижност (залежаване), употребяващи никотинови изделия или страдащи от диабет I тип
 • жени под 50-годишна възраст, които са приемали повече от 3 месеца лекарства за тежки алергии, астма, ревматологични или имунологични заболявания (най-добре е да се консултирате със своя общопрактикуващ лекар дали спадате към тази група пациенти)
 • жени под 50-годишна възраст, които страдат от заболявания на хормоналния баланс
 • всички жени над 70-годишна възраст
 • всички мъже над 80-годишна възраст
При фрактура на прешлен – типичен симптом на остеопорозата – се провежда базисна диагностика независимо от възрастта и пола на пациента. Тази диагностика включва кръвни изследвания, диагностика на двигателните нарушения, както и на риска от падане, и измерване на костната плътност. При съмнение за фрактура (например фрактура на прешлен) допълнително трябва да се направят и рентгенографии.

Литература:
 1. Deutsche Apothekerzeitung; abgerufen unter: https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2014/daz-31-2014/bei-rueckenschmerzen-wirkungslos (Stand: 27.11.2017)
 2. Internisten im Netz; abgerufen unter: https://www.internisten-im-netz.de/krankheiten/osteoporose/warnzeichen-symptome/ (Stand: 23.11.2017)
 3. DVO-Leitlinie 2017 zur Prophylaxe, Diagnostik und Therapie der Osteoporose bei postmenopausalen Frauen und bei Männern; abgerufen unter: http://www.dv-osteologie.org/dvo_leitlinien/dvo-leitlinie-2017 (Stand: 07.08.2018), S. 110.

Костна плътност

Измерването на костната плътност открива рано остеопорозата

Диагнозата

Лекарят може да диагностицира остеопорозата навреме