Болки в коленете и тазобедрените стави Болки в коленете и тазобедрените стави

БОЛКИ В КОЛЕНЕТЕ И ТАЗОБЕДРЕНИТЕ СТАВИ КАТО ВЪЗМОЖНИ СИМПТОМИ НА ОСТЕОПОРОЗАТА

Остеопорозата може да засегне целия скелет, но костната загуба е локализирана най-често в гръбначния стълб и тазобедрените стави. Освен болката в гърба, болката в тазобедрените стави е един от основните симптоми на остеопорозата. Фрактурите вследствие на остеопороза също често засягат шийката на бедрената кост. Но не само гърбът и бедрата са засегнати при остеопороза; в редки случаи пациентите се оплакват и от болки в коленете.

ОСТЕОПОРОЗАТА СЕ ПРОЯВЯВА ЧЕСТО В ТАЗОБЕДРЕНИТЕ СТАВИ.

Точно както и болките в гърба, оплакванията, локализирани в тазобедрените стави могат да са признак на остеопения или остеопороза. Проблемите често се изразяват в болка и ограничение в обхвата на движение на ставите, което води до лишена от плавност походка. С напредване на остеопорозата нараства рискът от фрактури на бедрената кост.
Най-често фрактурата е близо до тазобедрената става, по-точно засяга шийката на бедрената кост. За разлика от остеопоротичните фрактури на прешлените, операцията тук е почти винаги неизбежна. Често стабилността на ставата се възстановява посредством протеза. Особено при пациенти в напреднала възраст фрактурата на шийката на бедрената кост може да доведе до дълги периоди на залежаване по време на възстановителния период и следователно да предизвика допълнителни усложнения, като пневмония. За да се избегне това, пациентите с остеопороза могат да използват превантивно протектори за тазобедрените стави, които в случаи на падане да защитят ставите.
Важно: особено, ако спадате към рискова група, например сте жена в менопауза или сте прехвърлили 70-годишна възраст, трябва да имате предвид остеопорозата като възможна диагноза при болки в тазобедрените стави. Колкото по-рано бъде поставена диагнозата, толкова по-лесно е лечението на загубата на костна маса. Препоръчително е да посетите лекар.

ОСТЕОПОРОЗАТА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ И БОЛКИ В КОЛЕНАТА

Въпреки че най-често са засегнати прешлените и тазобедрените стави, остеопорозата може да засегне и костите, които образуват коленната става и да доведе до загуба на стабилност и оплаквания. Причините за болки в колената са много разнообразни. Болките в гръбначния стълб, причинени от остеопороза, могат да доведат до проблеми със стойката и следователно болки в колената. Нарушената статика на скелета може да има отражение върху походката и да засегне коленните стави.

Костна плътност

Измерването на костната плътност открива рано остеопорозата

Диагнозата

Лекарят може да диагностицира остеопорозата навреме