САМОПОМОЩ САМОПОМОЩ

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА? - ДА ОБЛЕКЧИМ БОЛКАТА ИЛИ ДА ПРЕДОТВРАТИМ ФРАКТУРИТЕ?

Освен препоръчаното от лекар лекарственото лечение съветваме всеки пациент с остеопороза да се грижи за здравето си и по други начини. Който е добре информиран за заболяването и се е научил добре да го контролира, може да подобри допълнително качеството си на живот. Тук ще получите полезни съвети за това как да си помогнете сами и как да се предпазите от фрактури.

КАКВО ПОМАГА ПРИ ОСТЕОПОРОЗА? КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ КОСТНАТА МАСА

Здравословното хранене и достатъчната двигателна активност са само малка част от нелекарствените мерки, които ще подпомогнат борбата Ви със заболяването. Така костите Ви ще получат хранителните вещества, от които се нуждаят:
Затова се препоръчва разнообразно хранене, богато на
  • минерали (особено калций и магнезий),
  • витамини (например витамин A, C и D) и
  • микроелементи (например флуор и цинк).
Калцият е незаменим за костното здраве. Изграждащият костите минерал се намира основно в млечните продукти (добре узрелият твърд кашкавал съдържа особено много калций). Специалистите по здравословно хранене съветват ежедневно да се консумират мляко и млечни продукти.
Спортът и двигателната активност също са от голямо значение. Те подобряват не само силата на мускулите и координацията, но и изграждането на костна субстанция.

ВАЖНО:
ОТСТРАНЕТЕ ОПАСНОСТИТЕ

ДА НАМАЛИМ РИСКА ОТ ПАДАНИЯ И ФРАКТУРИ - ДА ПРЕМАХНЕМ ПРЕПЪНИ КАМЪНИТЕ

Ако вече сте преживели фрактура, причинена от остеопороза, има мерки, които могат да предотвратят повторни счупвания и да противодействат на процесите на разграждане на костите. От изключителна важност е да бъдат премахнати източниците на опасност в ежедневието, за да се ограничи рискът от падане. Препъни камъни като кабели по пода на жилището трябва да бъдат премахнати. Стабилни обувки и парапети осигуряват повече сигурност при ходене.

ДА НАМАЛИМ БОЛКИТЕ С КОРСЕТИ, КОИТО ПОДДЪРЖАТ ГЪРБА

При счупвания на торакалните прешлени гръбначният стълб се деформира и може да се образува гърбица. Тя често води до схващания на мускулатурата и болки в гърба. За облекчаване на болките помагат ортези (корсети), които могат да се носят под или над дрехите. Ортезата за гръб се напасва индивидуално в санитарната аптека. Може да бъде закупена и без рецепта. Освен за облекчаване на болките, ортезите служат и за намаляване на гърбицата, тъй като изправят стойката и поддържат гърба. Кои упражнения помагат срещу образуването на гърбица можете да научите в раздела Съвети как да предотвратим появата на гърбица.

ГРУПИ ЗА ВЗАИМОПОМОЩ: ОБМЕН НА ЗНАНИЯ И ОПИТ

Който страда от остеопороза и търси допълнителна информация и идеи по темата, може да посещава и група за взаимопомощ. Това е добро допълнение към същинската терапия на остеопорозата. Тук засегнатите обменят опит за живота с това заболяване, знаят отговорите на често задавани въпроси и дискутират какво трябва да се прави при остеопороза и коя терапия е помогнала на други пациенти.
Възползвайте се и от нашата медиатека, за да получите допълнителна информация и съвети за живота с остеопороза.

Специалист по остеопороза?

Кога да потърсим специалист? Каква роля изпълнява той?

Дългосрочна терапия

Остеопорозата може да се лекува. Какво трябва да знаят пациентите?