Витамини и хранителни вещества Витамини и хранителни вещества

ОСТЕОПОРОЗА: ЗАЩО ВИТАМИН D И КАЛЦИЙ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ?

Неслучайно витамин D и калций са неразделна част от лечението на остеопорозата. Витамин D отговаря за абсорбцията на калция от червата и вграждането му в костите. Следователно калций и витамин D заедно отговарят за здрави и стабилни кости. Липсата на което и да е от двете вещества може да доведе до намаляване на костната маса, което се опитваме да предотвратим при остеопорозата. Но как?

СЛЪНЦЕ СРЕЩУ ОСТЕОПОРОЗА: СИНТЕЗЪТ НА ВИТАМИН D В КОЖАТА

Витамин D се образува най-вече посредством влиянието на слънчевите лъчи (UVB лъчите) върху кожата. Така той се различава от останалите витамини, които тялото обикновено не може да синтезира само и трябва да бъдат приемани с храната.

КОЛКО ВИТАМИН D Е НУЖЕН ПРИ ОСТЕОПОРОЗА?

За пациентите с остеопороза, които не могат да покрият нуждите си от витамин D чрез престой на слънце, се препоръчва прием на добавка (специалистите съветват да се приема D3). Дневните нужди от витамин D при остеопороза възлизат на 800 до 1000 международни единици (IU). 40 IU отговарят на 1 микрограм, т.е. тази доза съответства на 20 до 25 микрограма дневна доза витамин D.
Някои храни също могат да доставят витамин D през зимния сезон, най-вече някои видове риба като херинга, сьомга и змиорка. За вегетарианците източник на витамин D са някои гъби като манатарки, пачи крак и печурки.
Таблица на някои от храните, които съдържат особено много витамин D:
Продукт (за 100 грама) Витамин D (в микрограма)
Риба  
Херинга (атлантическа херинга) 25
Сьомга 16
Змиорка (речна змиорка) 20
Гъби  
Манатарка 3,1
Пачи крак 2,1
Печурка 1,9

НЕ САМО ПРИ ОСТЕОПОРОЗА: КАЛЦИЯТ СТАБИЛИЗИРА КОСТИТЕ

Калцият е не само важен градивен елемент на костите, но и изпълнява редица други функции в тялото, например участва в клетъчното делене, проводимостта на нервните клетки, контракциите на мускулатурата и съсирването на кръвта. Костите се използват за складиране на калций в тялото. Нуждата от прием на калций принципно се покрива с храната. Според специалистите здрави възрастни и по-възрастни хора трябва да приемат дневно около 1000 милиграма калций. Това се отнася и за пациенти с остеопороза. Особено много калций се съдържа в млечните продукти като сирене и кисело мляко. Струва си да се спомене, че и някои видове зеленчуци като броколи и кейл могат да са източник на калций. Минералната вода, богата на калций (над 150 милиграма на литър) също е добър източник - само две бутилки минерална вода дневно (съдържащи 500 мг калций на литър) са достатъчни, за да покрият дневните Ви нужди.
НЕДОСТИГЪТ НА КАЛЦИЙ - СПОМАГАЩ ФАКТОР ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА
Ако тялото не разполага с достатъчно калций, нивата му в кръвта намаляват. Организмът се опитва да компенсира това, като освобождава калций от костните депа. Ако недостигът стане хроничен, деминерализацията на костното вещество може да благоприятства развитието на остеопороза.
Особено възрастните хора понякога се затрудняват да приемат достатъчно калций. Например, ако подбират неподходящи храни или цялостно приемът на храна е недостатъчен. В този случай приемът на хранителна добавка, съдържаща калций. Кой продукт е подходящ за Вас с цел превенция на остеопорозата и дали наистина се нуждаете от такъв, най-добре обсъдете с Вашия лекар.
ДРУГИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КОСТНОТО ЗДРАВЕ
Освен витамин D и калций, не бива да пренебрегваме значението и да други витамини и минерали за лечението на остеопорозата. Обичайно здравословното хранене е достатъчно, за да снабдим костите си с всички важни за тях хранителни вещества. Те включват:
  • Магнезий (особено в зелени зеленчуци и някои минерални води)
  • Цинк (в месото)
  • витамин B6 (в пълнозърнести продукти и месо)
  • витамин С (в плодовете и зеленчуците)
  • витамин К (в различни сортове зеле - кръстоцветни, салата, узряло сирене)
Освен калций и магнезий, фосфорът е третият важен градивен елемент на костите. При съвременния начин на живот трудно се стига до недостиг на фосфор поради множеството добавки в храните, особено в колбаси и месни продукти. По-критично е положението с други хранителни вещества. Който се храни бедно на плодове и зеленчуци, рискува недостиг на определени витамини и минерали. Възрастните хора също трябва да внимават - не само по-малките количества храна, но и влошеното усвояване на хранителните вещества от червата може да играе роля за възникването на дефицити.
ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ГОТВЕНЕ В ИНТЕРНЕТ
За да не ви се изчерпат идеите за здравословна и богата на полезни вещества храна, можете да почерпите вдъхновение от хиляди готварски предавания в интернет. Например експертът по спорт и хранене Иван Звездев и неговата рецепта ….


Литература:
  1. Bundesinstitut für Risikobewertung: Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin D. Abgerufen unter: http://www.bfr.bund.de/de/ausgewaehlte_fragen_und_antworten_zu_vitamin_d-131898.html (Stand: 29.11.2017)
  2. DVO-Leitlinie 2017 zur Prophylaxe, Diagnostik und Therapie der Osteoporose bei postmenopausalen Frauen und bei Männern; abgerufen unter: http://www.dv-osteologie.org/dvo_leitlinien/dvo-leitlinie-2017 (Stand: 07.08.2018), S. 144.
  3. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Kalzium, empfohlene Zufuhr, Abgerufen unter: http://www.dv- http://www.dge.de/presse/pm/dge-aktualisiert-die-referenzwerte-fuer-Kalzium (Stand:01.12.17)

Здравословно хранене

На кои аспекти на храненето да обърнем внимание?

Спорт за здрави кости

Не се отказвайте от спорта, ако страдате от остеопороза