Рискови фактори Рискови фактори

ДА РАЗПОЗНАЕМ РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА

Някои от рисковите фактори, благоприятстващи остеопорозата, можем да повлияем, като адаптираме начина си на живот. Други не можем да променим. Независимо от това и в двата случая си струва да ги познаваме и да ги отстраним доколкото е възможно, тъй като с увеличаване броя на рисковите фактори вероятността от развитие на остеопороза също може да се увеличи значително.

ФАКТОРИ, КОИТО МОЖЕМ ДА ПОВЛИЯЕМ: СТАНЕТЕ АКТИВНИ!

Да познавате рисковите фактори за остеопороза, да им противодействате или напълно да ги избягвате, доколкото е възможно, може да е много полезно за костите ви.

ЛИПСА НА ДВИЖЕНИЕ

Обездвижването е основен рисков фактор за остеопороза. Особено застрашени са възрастните, приковани към леглото хора, и най-общо хората с недостатъчна физическа активност. Ако здравето ви не е влошено, за да предотвратите остеопорозата, трябва да се движите активно - за предпочитане на чист въздух. Мускулната работа стимулира образуването на костно вещество и подпомага костното здраве. Особено полезни са спортовете, които развиват издръжливост, като ходене, бягане или преходи в природата.

КАФЕ, НИКОТИН И ПРЕКОМЕРНА КОНСУМАЦИЯ НА АЛКОХОЛ

Пушенето удвоява риска да се разболеете от остеопороза.1 Точната връзка между консумацията на никотин и остеопорозата обаче все още не е напълно изяснена. Възможно е някои протеини, които са по-често срещани при пушачите, да стимулират производството на остеокласти (клетки, разграждащи костното вещество).
Допълнително при жените никотинът понижава нивата на половия хормон естроген, който инхибира разграждането на костите. Алкохолът също е рисков фактор за остеопороза. Всяко количество, надвишаващо 30 милиграма чист алкохол на ден, има отрицателен ефект върху костното здраве.2 Това количество се съдържа например в четвърт литър вино или половин литър бира. Ако искате активно да направите нещо за костите си, трябва също да избягвате прекомерната консумация на кафе: повече от четири чаши кафе на ден увеличават риска от остеопороза.3

ПОДНОРМЕНО ТЕГЛО

Хората с поднормено тегло имат по-ниска костна плътност в сравнение с тези с нормално тегло: често им липсват хранителни вещества, които са важни за костния метаболизъм, като например калций.
Но кога изобщо говорим за поднормено тегло? Съгласно указанията на Световната здравна организация (СЗО), индекс на телесна маса (BMI) под 18.5 kg/m2 е поднормено тегло. Формулата за изчисление на BMI е = тегло в кг/(ръст в m)2.
Внимавайте обаче: обратното не е валидно. Наднорменото тегло не води до увеличена костна плътност. Следователно съзнателно да се стремите към наднормено тегло, за да избегнете остеопорозата, би било съвсем погрешно. А ако вече имате остеопороза, наднорменото тегло може да доведе до гръбначно изкривяване и ускорено износване на ставите.

ЛЕКАРСТВА

Употребата на някои лекарства също може да ускори загубата на костна маса като нежелана лекарствена реакция, например:
 • някои лекарства, които се предписват на пациенти с тежки алергии, астма, ревматологични или имунологични заболявания,
 • лекарства за „разреждане на кръвта“
 • лекарства против епилепсия
 • антидепресанти
 • лекарства за потискане на киселинността на стомашните сокове / антиациди
Също така някои лекарства за хормонална терапия при онкологични заболявания (напр. рак на простата, рак на гърдата) могат да увеличат риска от остеопороза.

ПОВИШЕН РИСК ОТ ОСТЕОПОРОЗА ПРИ ЖЕНИ, ПРИЕМАЩИ ХОРМОНАЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ?

От дълги години се предполага, че хормоналната контрацепция води до развитието на остеопороза. Действително продължителният прием на „хапче против забременяване“ може да доведе до нежелани лекарствени реакции, които могат да засегнат костите. За това са отговорни определени, съдържащи се в хапчето хормони, например т.нар. гестагени. Момичета и млади жени, които не приемат хормонална контрацепция и следователно не са изложени на влиянието на гестагените, в рамките на една година увеличават костната си плътност с между 2% и 4%. При жени, които приемат хормонална контрацепция, така важното нарастване на костната маса е намалено наполовина.
След 29-годишна възраст започва да преобладава разграждането на костите

ФАКТОРИ, КОИТО НЕ МОЖЕМ ДА ПОВЛИЯЕМ

Допълнително съществуват и рискови фактори за остеопороза, които не можем да повлияем. Въпреки това е изключително важно да ги знаем и да ги споменем при консултацията с лекаря.

ВЪЗРАСТ

По време на пубертета преобладават процесите на костно изграждане. Максималната костна плътност, така наречената пикова костна маса, се достига в млада зряла възраст.5 Въпреки това неизбежната загуба на костно вещество започва още на 30-годишна възраст и започва да доминира над процесите на костно разграждане. С напредването на възрастта се покачва и рискът от остеопоротични фрактури. След 50-годишна възраст рискът за жените е 40%, а за мъжете 13% процента.7 Следователно се препоръчва в ранна възраст да се изгради висока костна плътност посредством здравословна диета и засилена физическа активност, за да може в по-късна възраст да се осланяме на този „резерв“.

ФАМИЛНА ОБРЕМЕНЕНОСТ: ОСТЕОПОРОЗАТА Е НАСЛЕДСТВЕНА

Генетични фактори също влияят върху максималната костна плътност, както и интезивността на по-късната костна загуба. Досега най-надеждният показател дали във Вашия случай остеопорозата е наследствена, е наличието на фамилна обремененост или данни за счупване на шийката на бедрената кост при единия или двамата родители8.

ХОРМОНАЛНИ ПРОМЕНИ – НЕ САМО ПРИ ЖЕНИТЕ

Жените имат допълнителен рисков фактор за остеопороза, който не може да бъде избегнат: промените в хормоналните нива по време и след менопаузата. През този период тялото произвежда все по-малко естроген – хормон, който противодейства на разграждането на костите. Жените, които трябва да се подложат на операция за отстраняване на матката или яйчниците, също страдат от липса на естроген. И двете групи са особено изложени на риск от развитие на остеопороза.
И все пак остеопорозата не е „женска болест“ - тя засяга и двата пола. Всеки пети мъж на възраст над 50 години, страда от остеопороза. При мъжете една от възможните причини също са понижените нива на полови хормони, което има негативен ефект върху костната плътност10.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Калцият е важен минерал, който укрепва костите и се съхранява в тях на 99%.11 По време на бременността и кърменето голяма част от калциевите резерви на тялото се прехвърлят от скелета на майката към бебето. Ето защо е важно още в началото на бременността да се вземат мерки за намаляване на риска от остеопороза, например с диета, богата на калций.

ОСНОВНИ И ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

За да се оцени индивидуалният риск от остеопороза, в оценката трябва да бъдат включени и миналите или настоящи придружаващи заболявания. В случаите на остеопороза, които са следствие от т. нар. основно заболяване, лекарите говорят за вторична остеопороза.
Към заболяванията, които могат да предизвикат вторична остеопороза, се числят например:
 • Хиперфункция на щитовидната или паращитовидните жлези
 • Захарен диабет тип 1 и тип 2
 • Ревматоиден артрит (хронично възпалени стави)
 • Резекция на стомаха (частична или пълна)
 • Анорексия
 • Епилепсия и свързаната с нея употреба на антиепилептични лекарства
 • Сърдечна недостатъчност
Когато има съмнение за остеопороза и страдате от някое от тези заболявания, трябва да информирате лекаря си за това. Много пациенти не знаят, че основното им заболяване или употребата на лекарства, свързани с него, могат да имат отрицателни ефекти върху костите.
Като цяло ви съветваме: ако един или повече от споменатите рискови фактори за остеопороза се отнасят за вас, трябва да обсъдите с Вашия лекар риска от остеопороза.

Литература:
 1. El Masry, Chaled J.; Ruf, Kathrin: Osteoporose: Vorbeugen und ganzheitlich behandeln, München 2013, S. 32.
 2. Brückle Dr., Wolfgang: Osteoporose. Stabil durchs Leben, Stuttgart 2014, S. 84.
 3. Bartl, Reiner: Osteoporose: Prävention, Diagnostik, Therapie, 42011, Stuttgart : Thieme, S. 52.
 4. Huber, Marion: Orale Kontrazeptiva: Fraktur als Spätfolge?, in: aerztezeitung.at vom 25.02.2011; Abgerufen unter: http://www.aerztezeitung.at/archiv/oeaez-2011/oeaez-4-25022011/orale-kontrazeptiva-pille-frakturrisiko-oestrogensuppression.html (Stand: 17.11.2017)
 5. International Osteoporosis Foundation; Abgerufen unter: www.iofbonehealth.org/preventing-osteoporosis (Stand: 06.06.2016)
 6. El Masry, Chaled J.; Ruf, Kathrin: Osteoporose: Vorbeugen und ganzheitlich behandeln, München 2013, S. 27.
 7. Bartl, Reiner: Osteoporose: Prävention, Diagnostik, Therapie, 42011, Stuttgart : Thieme, S. 194.
 8. Bartl, Reiner: Osteoporose: Prävention, Diagnostik, Therapie, 42011, Stuttgart : Thieme, S. 49.
 9. Pharmazeutische Zeitung; abgerufen unter: https://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=60823 (Stand: 17.11.2017).
 10. Gräfe, Kerstin A.: Außen hart, innen weich: Osteoporose bei Männern, in: Pharmazeutische Zeitung, Ausgabe 12/2007; Abgerufen unter: https://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=2801 (Stand: 17.11.2017)
 11. Osteoporose Selbsthilfegruppen Dachverband e.V.; abgerufen unter: http://www.osd-ev.org/osteoporose-therapie/osteoporose-ernaehrung/calcium/; (Stand: 17.11.2017)

Диагнозата

Лекарят може да диагностицира остеопорозата навреме

Лечението

Терапията трябва да спира загубата на костна маса и да защитава от фрактури

Костна плътност

Измерването на костната плътност открива рано остеопорозата