ДИАГНОЗА ДИАГНОЗА

ДИАГНОСТИКА НА ОСТЕОПОРОЗАТА: КАКВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СА НЕОБХОДИМИ?

Ако остеопорозата остане неразпозната, тя напредва все повече, а оплакванията на пациентите са засилват. Затова за успешното лечение е решаващо възможно най-рано да се разпознае и да се третира загубата на костна маса. За да може да подбере подходящо лечение, лекарят се осланя на информацията, която получава от пациента, и на резултатите от прегледа и различните изследвания.

ДИАГНОСТИКА НА ОСТЕОПОРОЗАТА: РЕШАВАЩАТА КРАЧКА

В днешно време е известно, че всяка трета жена на възраст над 50 години претърпява фрактура, причинена от остеопороза, а при мъжете е засегнат всеки пети.1 Последствията за здравето на засегнатите често са значителни. Въпреки това остеопорозата често се диагностицира по-скоро по случайност, отчасти защото в началните етапи почти не предизвиква оплаквания.
Ако имате съмнение, че бихте могли да страдате от остеопороза, най-добре си запишете час за консултация със специалист и не се колебайте да го разпитате за заболяването. Той ще може да направи обстоен преглед и да назначи изследвания, за да изясни причините за Вашите оплаквания.
За диагностично уточнение:
консултация с лекар и изследвания

КАКВО ВКЛЮЧВА ДИАГНОСТИКАТА НА ОСТЕОПОРОЗАТА?

Ако и лекарят прецени, че е възможно оплакванията Ви да са причинени от остеопороза, разполага с различни методи за изследване. :2
  • Анамнеза и клинична оценка: в тази стъпка лекарят се информира за историята на Вашето заболяване и уточнява възможните рискови фактори. Освен това посредством физикалния преглед, който дават информация за двигателния обем на ставите Ви и риска от падания, търси признаци за скрити фрактури.
  • Остеодензитометрия (измерване на костната плътност): За да може да бъде оценен по-добре рискът от бъдещи фрактури и да се прецени нуждата от лекарствено лечение, лекарят ще изследва плътността на костите ви. Стандартно се използва двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия, накратко DXA или DEXA (за Dual Energy X-Ray Absorptiometry). За разлика от обичайното рентгеново изследване, при DEXA лъчевото натоварване е значително по-оскъдно. Измерва се плътността на лумбалните прешлени и бедрената кост. Чрез стандартизиране на местата на измерване получаваме сравнимост на резултатите, независимо от момента на измерване или лекаря, извършващ изследването.
При намалена костна плътност и съмнение за скрити фрактури диагностичният процес обхваща и други изследвания:
  • Лабораторни изследвания: С помощта на изследвания на кръв и урина лекарят изключва или потвърждава наличието на костно заболяване, което се нуждае от лечение. Освен това трябва да се разбере дали има скрито заболяване, което причинява остеопорозата при пациента, например хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет или раково заболяване на костите. Лекарят ще иска да оцени и бъбречната функция, защото някои от лекарствата за остеопороза не са разрешени за употреба при бъбречна недостатъчност.
  • Рентген: Вашият лекар ще използва рентгеновото изследване като допълнителен диагностичен метод, за да изясни обхвата на вече диагностицирана остеопороза или когато има съмнение за скрита фрактура. Един от признаците на остеопорозата в рентгенографията е по-малкото насищане на костите (в бяло) в изображението.
За да бъдат премахнати и последните съмнения, в редки случаи може да направи допълнително и костна биопсия – отвъд препоръчаните в наръчника диагностични изследвания. За биопсията лекарят може да вземе тъканна проба от костта, например от тазовия гребен, и да изследва клетките за признаци на костно заболяване. Ако окончателната диагноза е „остеопороза“, специалистът може да пристъпи към подходящото, съобразено с нуждите на пациента, лечение.

Литература:
  1. Robert Koch-Institut: September 2014: Osteoporose. Abgerufen unter http://www.rki.de/DE/Content/Gesundheitsmonitoring/Zahl_des_Monats/Archiv/2014_09_Zahl_des_Monats.html (Stand: 16.11.2017)
  2. DVO-Leitlinie 2017 zur Prophylaxe, Diagnostik und Therapie der Osteoporose bei postmenopausalen Frauen und bei Männern; abgerufen unter: http://www.dv-osteologie.org/dvo_leitlinien/dvo-leitlinie-2017 (Stand: 07.08.2018), S. 127.

Лечение

Лечението намалява загубата на костно вещество и предпазва от счупвания

Костна плътност

Измерването на костната плътност открива рано остеопорозата