Ортези при остеопороза Ортези при остеопороза

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПРИ ОСТЕОПОРОЗА - ОРТЕЗИТЕ НОСЯТ СТАБИЛНОСТ

Гръбначният стълб ежедневно носи товара на горната част на тялото ти и по тази причина е особено застрашен от остеопорозата: деминерализираните прешлени с рехава структура се чупят по-лесно при натоварване. Възможни са усложнения като изкривяване в горната част на гръбнака при раменния пояс (гърбица) или колапс на прешлените. Като помощни средства за предотвратяване на вторичните увреждания при остеопорозата се използват поддържащи гръбначния стълб ортези (корсети). Те помагат на пациентите да запазят изправена стойка и стабилизират гърба.

АКТИВНА ИЛИ ПАСИВНА ОРТЕЗА? КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Ортезата може да изпълнява различни функции и се изписва според диагнозата. Различаваме между активна и пасивна ортеза.
  • Пасивна ортеза: прилича на поддържащ корсет и служи за отбременяване на гръбначния стълб. Използва се при силни болки при движение и за стабилизация.
  • Активна ортеза: тя трябва активно да подобри стойката и да върне гръбначния стълб в коректната позиция, като укрепва както гръбначната, така и коремната мускулатура. Активните ортези се използват при фрактури на прешлени и болезнени движения.
Особено при пациентите с остеопороза болките често водят до деформации и изкривяване на стойката, което е причина за образуване на гърбица. Корсетът “припомня” на тялото правилната стойка и противодейства на изкривяването. Коригирайки стойката, ортезата спомага и за по-добро дишане и може в комбинация с добра профилактика на паданията да предпази особено по-възрастните хора.
Като допълнителна мярка за превенция на фрактури могат да се използват протектори за тазобедрената става. Превенцията, която може да направите сами - например чрез здравословно хранене и достатъчно движение - е редом с лекарственото лечение и е важен елемент от лечението на остеопорозата.

СЪВЕТИ ЗА НОСЕНЕТО НА ОРТЕЗА

Когато носите ортеза, е важно да останете физически активни. Разходките или леките ежедневни дейности са необходими, за да укрепне гърбът и ортезата правилно да изпълнява функциите си. Можете да я сваляте в седнало и легнало положение. В началото е възможно да изпитвате лека мускулна треска поради желаното укрепване на мускулатурата, която ще отслабне след известно време при редовно носене на ортезата. Най-добре е да носите ортезата всеки ден за увеличаващ се период от време, така мускулната треска постепенно ще отслабне и тялото ще свикне с опората.

Лечението

Терапията трябва да спре загубата на костна маса и да защитава от фрактури

Витамин D3 и калций

Витамин D3 и калций помагат да се стопира разграждането на костите