Болки в гърба Болки в гърба

ОСТЕОПОРОЗА И БОЛКИ В ГЪРБА: ПРИЧИНИТЕ

Диапазонът на болките в гърба и причините за тях е много широк. Мускулно разтягане, разтежения, износване на ставите, хронично възпаление – всичко това може да е причина за болките. Но и заболявания като остеопорозата трябва да се вземат предвид, въпреки че типичната загуба на костна маса в начална фаза все още не е свързан с болка. Тогава кога се появява болката при остеопорозата и от какво е причинена?

ОСТЕОПОРОЗА И БОЛКИ В ГЪРБА, ФИЗИКАЛЕН ПРЕГЛЕД

Търсейки причината за болките в гърба, трябва да се проведе обстоен разговор между лекар и пациент (снемане на анамнеза), както и да се извърши физикален преглед. Трябва да се вземат предвид следните фактори:
 • Ръст: Намалял ли е видимо ръстът спрямо по-млади години? Ръстът, записан в документите за самоличност, може да ви помогне да се ориентирате дали има смаляване.
 • Поза: Пациентът стои и ходи ли изправен или вече се е образувала кифоза (гърбица)?
 • Прешлени: Има ли болка при почукване върху прешлените на гръбначния стълб?
 • Мускулен тонус (напрегнатост на мускулатурата): Има ли компенсаторно пренапрягане на мускулни групи?
По време на прегледа лекарят също така ще изясни дали има данни за вторична остеопороза, т.е. остеопороза, възникнала в резултат на друго заболяване.

ПРИЧИНИ ЗА ОСТРИ И ХРОНИЧНИ БОЛКИ В ГЪРБА

Болката в гърба е важен ключов симптом на остеопорозата (загуба на костна маса).1 Както острата пробождаща или пареща болка, така и хроничната болка в гърба могат да бъдат симптом на костното заболяване.

ПРОБОЖДАЩА И ПАРЕЩА – ОСТРАТА БОЛКА

Най-често острата, пронизваща болка в гърба при остеопорозата се дължи на фрактура на прешлен. В момента на счупването пациентите често докладват, че са чули изпукване в гърба. Последващото ограничение на движенията може, но не е задължително, да бъде значително. Около половината от фрактурите на прешлени първоначално остават почти незабелязани.
 • когато прешленът колабира
 • като последствие от съпътстващото изкривяване на гръбначния стълб
поради усилващите се болки става ясно, че нещо не е наред.2 Често болката не е ограничена само в гърба. Може да е толкова силна, че да се разпростира към гръдния кош. За възприемането и предаването на усещането за болка отговарят нервни окончания в периоста (костната обвивка). При счупване тези нервни окончания могат да бъдат обтегнати или притиснати или в най-лошия случай дори наранени.

ТЯЛОТО В ПОСТОЯНЕН СТРЕС: ХРОНИЧНАТА БОЛКА В ГЪРБА

Поради сплескването на прешленните тела при една или повече остеопоротични фрактури гръбначният стълб се изкривява все повече напред. Пациентът се „смалява“. Промените в статиката на гръбначния стълб и костите, и постоянното прекомерно и неправилно натоварване върху опорно-двигателния апарат са причина за болките в гърба. Лигаментите и сухожилията също са изложени на нетипично натоварване. В допълнение мускулатурата вече не може да изпълнява в пълен обем опорната си функция. Взаимодействието на всички тези фактори води до възникването на локални огнища на възпаление, които оказват постоянно дразнене върху нервните окончания и така болката хронифицира. Пациентите се оказват в омагьосан кръг. От страх от болка или нови счупвания те силно ограничават физическата си активност, въпреки че именно липсата на физическа активност е един от предотвратимите рискови фактори за остеопорозата.

КЛАСИФИКАЦИЯ НА БОЛКАТА ПРИ ОСТЕОПОРОЗА

В зависимост от произхода на болката, характера на болката в гърба също е различен (независимо дали е пареща, пронизваща, остра или хронична болка):
 • Болка при фрактури: Тази болка може да бъде локализирана в областта между единадесетия гръден прешлен и втория лумбален прешлен (TH11 до L2). Засегнатите описват болката като остра и опасваща (болката в гърба се излъчва наляво и надясно).
 • Болка от колапс на прешлени: За разлика от болката при счупване, засегнатите не изпитват остра, а хронична, също опасваща болка. Произходът на болката е също между последните торакални и горните лумбални прешлени.3
Между другото: Причината за остра болка в гърба, описана като парене или пробождане, може погрешно да се припише на мускулни спазми или дискова херния. Ако посетите лекар с оплакване от остра болка в гърба, той първо ще се опита да установи причината чрез снемане на подробна анамнеза и физикален преглед. Диагнозата се уточнява посредством образна диагностика тогава, когато не настъпва подобрение и причината за болката остава неуточнена.

Литература:
 1. Osteoporose Diagnostik- und Therapiezentrum München; abgerufen unter: http://www.osteoporosezentrum.de/symptome-von-osteoporose-symphtome-osteoporose-schleichender-knochenschwund-rueckenschmerz-rueckenschmerzen-witwenbuckel/ (Stand: 30.11.2017)
 2. Brückle Dr., Wolfgang: Osteoporose. Stabil durchs Leben, Stuttgart 2014, S. 107.
 3. Bartl, Reiner: Osteoporose: Prävention, Diagnostik, Therapie, 42011, Stuttgart: Thieme, S. 74.

Диагнозата

Лекарят може да диагностицира остеопорозата навреме