Придържане към лечението Придържане към лечението

НЕ СТЕ ДОВОЛНИ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО? ИМА ВСЕ ПОВЕЧЕ НОВИ ТЕРАПИИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА

Обичайно лечението на остеопорозата продължава три до пет години, след това трябва да се направи оценка на ефекта му.1 Това е дълго време, особено ако лекарствата имат нежелани лекарствени реакции. По тази причина около половината от пациентите прекъсват терапията си след около една година.2 Последователното лекарствено лечение обаче намалява драстично риска от фрактури на костите. Освен това непрекъснато се появяват нови лекарства срещу остеопороза на пазара.

ЗАЩО ТОЛКОВА МНОГО ПАЦИЕНТИ ПРЕКЪСВАТ ЛЕЧЕНИЕТО СИ?

Никой не обича да приема лекарства години наред. При остеопорозата броят на пациентите, които прекъсват терапията си, е особено висок. Преди обаче самоволно да преустановите лечението си, попитайте лекаря си за нови терапевтични възможности. Ето някои от причините за преждевременно прекратяване на лечението:
 • Остеопорозата е пълзящ процес, който не се “обажда” веднага със симптоми. Затова за много пациенти е трудно да приемат редовно лекарства, при все, че нямат никакви оплаквания.
 • И при напреднала остеопороза, която е свързана с болки, лекарствата обикновено не облекчават болката. Затова обичайно е необходима допълнителна терапия.
 • Приемът на някои лекарства се възприема като твърде обстоятелствен - например някои от тях трябва да бъдат приемани в изправено положение поне 30 минути преди хранене - особеност, която често нарушава навиците и дневния ритъм на пациентите.
 • Някои лекарства причиняват неприятни нежелани лекарствени реакции като гадене или алергии.
Пациентите обаче не бива да забравят, че действието на лекарствата против остеопороза цели специфично да предотврати фрактури и техните последствия като залежаване или депресия. Самоволното прекратяване на лечението значително повишава риска от психосоциални последствия. Проявете търпение и приемайте лекарствата според указанията на Вашия лекар.

ДА ОБСЪДИМ С ЛЕКАРЯ СИ ПРОМЯНА В ЛЕЧЕНИЕТО НА ОСТЕОПОРОЗАТА

Разбира се като пациент не трябва просто да приемате нежеланите лекарствени реакции или появата на болка, само защото вече приемате лекарство за остеопороза. Може би има алтернатива или нов лекарствен продукт, който пасва по-добре на Вас и Вашата житейска ситуация? Не се притеснявайте да посетите специалист по остеопороза и да обсъдите някои от следните въпроси:
 • Има ли друга възможност за лечение? - в зависимост от активното вещество има възможност за седмичен или месечен прием на таблетки, инжекции, които се поставят на всеки три или шест месеца, както и вливания веднъж годишно.
 • Рядко лекарствата против остеопороза са неефективни. Ако има обаче признаци за това, може заедно с лекаря да обсъдите смяна на активното вещество - например да замените лекарство, което цели изграждане на костна маса, с такова, чиято цел е да потисне деструкцията ѝ.
 • Планирайте заедно стратегии за овладяване на болката: физиотерапия/лечебна гимнастика, психотерапия, техники за намаляване на стреса или тренировки, които могат да съпътстват лекарственото лечение.
 • Възможно ли е да се направи контролно измерване на костната плътност преди изтичане на обичайния 2-годишен период?3 Подобрение в резултатите от измерването може да доведе до повишаване на мотивацията Ви да се придържате към лечението.
Тези предложения целят да Ви окуражат да продължите лечението си търпеливо, редовно и активно, дори когато заболяването не се проявява за момента. Пътят към правилното за Вас лекарство невинаги е лесен, но вложените усилия се отплащат, защото така могат да бъдат предотвратени нови фрактури.

Литература:
 1. Bartl, Reiner: Osteoporose. Prävention, Diagnostik, Therapie, Stuttgart 2011, 120.
 2. Aktion gesunde Knochen: Osteoporose. Therapiedauer und Therapietreue, Abgerufen unter http://www.aktiongesundeknochen.at/therapie/osteoporose-therapiedauer-und-therapietreue.html, (Stand: 15.11.17).
 3. Brückle Dr., Wolfgang: Osteoporose. Stabil durchs Leben, Stuttgart 2014, S. 35.
 4. Bartl, Reiner: Osteoporose. Prävention, Diagnostik, Therapie, Stuttgart 2011, S.179.
 5. Netzwerk-Osteoporose e.V. Organisation für Patientenkompetenz: Gedruckte Knochen auf der Hannover Messe 2015, Abgerufen unter: http://www.netzwerk-osteoporose.de/images/stories/Aktuelles/2015/Maerz/1_-_25.03.2015_Gedruckte_Knochen_auf_der_Hannovermesse_2015.pdf (Stand: 16.11.17).

Лечението

Терапията трябва да спре загубата на костна маса и да защитава от фрактури

Дългосрочна терапия

Остеопорозата може да се лекува. Какво трябва да знаят пациентите?