Консултация с лекар Консултация с лекар

ИМАМ ЛИ ОСТЕОПОРОЗА? СПЕЦИАЛИСТЪТ ЩЕ ДАДЕ ОТГОВОРИ

В световен мащаб остеопорозата е най-честото костно заболяване и засяга над 40% от жените на възраст над 50 години1, но и мъже. Заболяването е толкова коварно, тъй като голяма част от засегнатите живеят с него дълго време, без да подозират. Дори след като претърпят фрактура, невинаги се поставя правилната диагноза. Прочетете тук защо си заслужава при съмнение за остеопороза да посетите лекар-специалист и как да се подготвите за консултацията.

ЗАЩО ДА ПОТЪРСЯ ЛЕКАР-СПЕЦИАЛИСТ ПО ОСТЕОПОРОЗА?

“Остеопорозата е типичен симптом на остаряването, нищо особено.“ „Остеопорозата и без това не се лекува.“ „Така или иначе са засегнати само жени.“ - това са само три от остарелите митове за типичните предразсъдъци по темата остеопороза, които допринасят за късното поставяне на диагнозата. Така се губи много време за своевременно откриване и лечение на заболяването.
Ранното диагностициране на остеопорозата е особено важно, за да се задържат максимално дълго последствията от загубата на костна маса.
Три причини да не се колебаете при съмнение за остеопороза незабавно да потърсите специалист:
  • Междувременно остеопорозата е добре изучено заболяване, което – открито навреме – може успешно да бъде лекувано.
  • Дори и в средна или напреднала възраст все още е възможно да бъде подобрена костната плътност посредством целеви тренировки и да бъде ограничено разграждането на костите.
  • Измерването на костната плътност (DXA) е стандартен метод за диагностика на остеопорозата.
Затова си заслужава да обърнете специално внимание на индивидуалния си риск и да обсъдите с лекаря си възможността да развиете остеопороза. Добра отправна точка за този разговор е общопрактикуващият лекар. При необходимост той ще Ви насочи към специалист по остеопороза.

СЪВЕТИ - КАК ДА ГОВОРИТЕ С ЛЕКАРЯ СИ ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА

Майка Ви или баща Ви имали ли са счупване на бедрената кост? Пушите ли и на възраст над 50 години ли сте? Страдате ли от поднормено тегло? Споделете с общопрактикуващия си лекар тези факти и конкретните си притеснения. Заедно ще решите дали има смисъл от допълнителни изследвания за поставяне на диагноза и евентуално посещение при специалист по остеопороза. За да се чувствате уверени по време на разговора и да сте сигурни, че сте обсъдили всичките си тревоги, Ви предлагаме няколко съвета:
  • Преди посещението си запишете всички възможни рискови фактори, за които се сещате: например предишни заболявания или заболявания при родителите, редовният прием на определени лекарства или оплаквания като болки в гърба.
  • Запишете си въпросите, които искате да зададете на Вашия лекар във връзка с диагнозата остеопороза и си носете този списък заедно с една химикалка по време на консултацията. Така ще можете да си запишете отговорите на Вашия лекар и няма да ги забравите.
  • Ако не разбирате отговорите на лекаря, непременно задавайте уточняващи въпроси.
  • Накрая на разговора обобщете най-важното със свои думи и помолете лекаря си да потвърди, че сте разбрали всичко правилно.
Всеки човек има своя собствена лична история и различни хранителни и двигателни навици, които се отразяват на личния риск от остеопороза. Целта на консултацията е да добиете яснота дали вече сте заболели от остеопороза, както и да можете да прецените обективно вероятността това някога да се случи. Накрая можете да поискате от лекаря си препоръки за превенция на остеопорозата.

Литература:
  1. Netzwerk Osteoporose: Osteoporose kennt keine Grenzen, Abgerufen unter: http://www.netzwerk-osteoporose.de/images/stories/Aktuelles/2013/Mai/Osteoporose_kennt_keine_Grenzen/deutsch/Osteoporose_kennt_keine_Grenzen_in_Deutsch_orig.pdf, (Stand: 15.11.17)
  2. Vgl. Brückle Dr., Wolfgang: Osteoporose. Stabil durchs Leben, Stuttgart 2014, S. 35.

Лечението

Терапията трябва да спре загубата на костна маса и да защитава от фрактури