Последствия от болестта Последствия от болестта

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ БОЛЕСТТА

Най-честото последствие от остеопорозата са фрактурите. Те често са болезнени и могат да доведат до обездвижване и нужда от грижи.

ОСТЕОПОРОЗАТА ВОДИ ДО КРЕХКИ ПРЕШЛЕНИ

Като чуем „остеопороза“, обикновено си представяме възрастна жена с наведена глава и гърбица. Може би сте виждали такива хора и сте се чудили от какво страдат. С голяма вероятност става дума за причинени от остеопорозата счупвания на прешлените, което води до „сплескване“ на гръбначния стълб.
Когато загубата на костна маса води до отслабване на прешлените и те колабират, гръбначният стълб се деформира. Тези компресионни фрактури, които засягат най-често торакалните и лумбалните прешлени, водят до загуба на ръст и изкривяване на гръбначния стълб, наричано още „гърбица“.
Когато хората претърпяват фрактури, причинени от остеопороза, най-често са засегнати прешлените, шийката на бедрената кост и китките. Често тези пациенти страдат от ограничения в обема на движенията на засегнатите стави и болки. Особено по-възрастните хора лесно влизат в порочен кръг: рисковите фактори като болка, ограничена подвижност и залежаване водят до загуба на още повече костна маса и следователно до нови фрактури.

ДА ЗАПАЗИМ ШАНСА СИ ЗА ЗДРАВИ КОСТИ

За щастие такъв развой на събитията не е неизбежно съдбовен. Чрез подходящи и навременни мерки можете да предотвратите остеопорозата или ефективно да се преборите с нея. И дори когато вече сте претърпели фрактура, днес вече разполагаме с ефективни лекарства, които могат да намалят значително риска от последващи фрактури.
Възползвайте се от шанса си да запазите костите си здрави и бъдете активни!
Прочетете какви данни и факти за остеопорозата са известни.

Литература:
  1. Häussler B et al. Osteoporos Int 2007; 18: 77-84.
  2. Hadji P et al. Dtsch Arztebl Int 2013; 110(4): 52–7. DOI: 10.3238/arztebl.2013.0052
  3. Ström O. et al. Osteoporosis: burden, health care provision and opportunities in the EU. Arch Osteoporos (2011) 6:59 – 155.

Лечението

Терапията трябва да спре загубата на костна маса и да защитава от фрактури