Менопауза Менопауза

ПОСТМЕНОПАУЗАЛНА ОСТЕОПОРОЗА: ЗАГУБА НА КОСТНО ВЕЩЕСТВО ПОРАДИ НЕДОСТИГ НА ЕСТРОГЕН В МЕНОПАУЗАТА

Естрогените са женски полови хормони, които имат свойството да инхибират/потискат активността на клетките, които разграждат костите (остеокласти). Следователно естрогените са много важни за здравината на костите. Въпреки това хормонални промени по време на менопаузата в женското тяло водят до намалено производство на естрогени. Вследствие на това рискът от развитие на постменопаузална остеопороза се увеличава с около 30 %.1

ПОСТМЕНОПАУЗАЛНА ОСТЕОПОРОЗА – ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ОСТЕОПОРОЗАТА И МЕНОПАУЗАТА

Менопаузата е естествен период в живота на жената. През това време хормоналният баланс се променя, което при много жени се изразява чрез оплаквания като безсъние и горещи вълни. По време на менопаузата тялото произвежда все по-малко естрогени, което в крайна сметка е основната причина за постменопаузалната остеопороза.
Естрогените имат редица полезни свойства за костния метаболизъм:
 • потискат активността на остеокластите (клетки, които разграждат костите)
 • ускоряват усвояването на калция през стомашно-чревния тракт (калцият е важен минерал, който е необходим за предотвратяване и противодействие на остеопорозата)
 • стимулират освобождаването на калцитонин, който също има инхибиращ ефект върху остеокластите
 • увеличават притока на кръв към костите
 • подобряват функциите на централната нервна система, като например координацията на движенията, което може да предотврати падане
Следователно естрогените в голяма степен противодействат на развитието на остеопорозата при жените. Обратно, нарастващият дефицит води до ускоряване на разграждането на костната маса: Без хормонална заместителна терапия костната маса намалява с 1 до 4% годишно при жените след менопаузата. При жените, които преминават през менопаузата много по-рано, т.е. преди 40-годишна възраст, ефектите върху състоянието на костите и последиците от постменопаузалната остеопороза са още по-големи.

ОСТЕОПОРОЗАТА ПРИ ЖЕНИТЕ – ДАЛИ ХОРМОН-ЗАМЕСТИТЕЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ Е РЕШЕНИЕТО?

Хормон-заместителното лечение (накратко ХЗТ) съществува още от 60-те години на миналия век. Целта е да се избегнат или облекчат тежките симптоми на менопаузата, които дават отражение върху качеството на живот на жените. През 2002 г. обаче е публикувано проучване на Инициативата за женско здраве (WHI), което установява, че ХЗТ е свързана със сериозни нежелани лекарствени реакции.4 Жените, които са били на комбинирана естроген-гестагенна терапия повече от пет години, страдат по-често от рак на гърдата. Повишеният риск от сърдечно-съдови заболявания също е посочен като нежелани лекарствени реакции от хормон-заместителната терапия. Проучването обаче показва едно: ХЗТ може да намали риска от фрактури на гръбначния стълб и шийката на бедрената кост, причинени от остеопорозата по време на менопаузата. Но подходяща ли е терапията и за постменопаузална остеопороза?

ХЗТ ПРИ ПОСТМЕНОПАУЗАЛНА ОСТЕОПОРОЗА – ДА ИЛИ НЕ?

С хормон-заместителната терапия е възможно да се компенсира естрогенният дефицит и да се предотврати постменопаузалната остеопороза. Тъй като прилагането на терапията е решение с потенциални дългосрочни последици, трябва да се вземат предвид всички предимства и недостатъци. За да се претеглят внимателно плюсовете и минусите, трябва да се проведат разговори с лекуващия гинеколог и специалист по остеопороза.
Дискусията дали да се използва ХЗТ като част от лечението на постменопаузалната остеопороза трябва да включва индивидуалните обстоятелства на пациентката, като например вече съществуващи рискови фактори за остеопороза, оценка на риска от рак на гърдата въз основа на фамилната анамнеза (история на заболяванията в семейството), вкл. прегледи на гърдите и мамография (рентгеново изследване на гърдата).

РАЗШИРЕНИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПОСТМЕНОПАУЗАЛНАТА ОСТЕОПОРОЗА

Освен ХЗТ и някои растения съдържат естествени вещества с естрогеноподобен ефект, които могат да се използват за лечение на постменопаузална остеопороза, т.нар. фитоестрогени. Например соята, някои видове грах, млякото и чаят съдържат фитонутриентите изофлавони и лигнани, чиято молекулна структура е подобна на тази на човешките естрогени. Въпреки че фитоестрогените имат много по-слаб ефект от естествените естрогени, те изглежда имат облекчаващ ефект върху симптомите на менопаузата.5 Въпреки това все още не разполагаме с достатъчно данни, доказващи дали фитоестрогените също могат да предотвратят постменопаузалната остеопороза при жените. Някои от допълнителните възможности на лекарствената терапия за постменопаузална остеопороза, която може да намали риска от фрактури на бедрената кост и гръбначния стълб, са
 • т.нар. SERM (Selective Estrogen Receptor Modulators, селективни модулатори на естрогеновия рецептор),
 • специфични лечения на костната деструкция.

Литература:
 1. Bundesselbsthilfeverband für Osteoporose e.V.: Osteoporose und Wechseljahre; Abgerufen unter: https://www.osteoporose-deutschland.de/wp-content/uploads/2015/05/OstWechseljahre1.pdf (Stand: 21.11.2017)
 2. Bartl, Reiner: Osteoporose: Prävention, Diagnostik, Therapie, 42011, Stuttgart : Thieme, S. 138.
 3. Bundesselbsthilfeverband für Osteoporose e.V.: Osteoporose und Wechseljahre; Abgerufen unter: https://www.osteoporose-deutschland.de/wp-content/uploads/2015/05/OstWechseljahre1.pdf (Stand: 23.11.2017)
 4. Women´s Health Initiative Group. Risks and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women. JAMA 2002; 288: 321-333.
 5. Bartl, Reiner: Osteoporose: Prävention, Diagnostik, Therapie, 42011, Stuttgart : Thieme, S. 142.

Лечението

Терапията трябва да спре загубата на костна маса и да защитава от фрактури