Фрактури Фрактури

ОСТЕОПОРОТИЧНАТА ФРАКТУРА: СИМПТОМ НА ОСТЕОПОРОЗАТА

Внезапен пристъп на кашлица или носенето на торбата за пазар – при пациенти с остеопороза наглед безобидни ситуации могат да доведат до фрактура на прешлен или други кости. Невинаги обаче счупването се манифестира чрез силна, остра болка. Понякога фрактурите при остеопороза се случват тихомълком – фрактурата от изтъняване и износване на костта се случва бавно, засегнатите често дори не разбират. Нека обясним накратко.

КАК СЕ СТИГА ДО ОСТЕОПОРОТИЧНА ФРАКТУРА?

1 Фрактура без пряка причина (травма), както често се случва при остеопорозата, се нарича спонтанна. Най-голям е рискът от счупване на следните кости:
  • прешлени
  • бедрена кост, преди всичко близо до тазобедрената става
  • костите на мишницата и предмишницата
  • таз
  • опашна кост
  • ребра
  • гръдна кост
Причината при остеопорозата да се стига толкова често до счупвания и спонтанни фрактури се дължи на намаляващата костна плътност. Остеопорозата измества естествения баланс на изграждането и разграждането на костното вещество. Тъй като равновесието се измества все повече в посока на разграждането на костната маса, костите все повече изтъняват. Освен намалената костна плътност има и допълнителни фактори, които играят роля – например колко ефективно определени минерали се „вграждат“ в костите или колко добре тялото успява да поправи малки увреди на костното вещество.

ОСТЕОПОРОТИЧНИ ФРАКТУРИ НА ПРЕШЛЕНИ: ПОЧТИ 50% ОТ ОСТЕОПОРОТИЧНИТЕ ФРАКТУРИ

Почти половината от остеопоротичните фрактури засягат прешлените. Следователно е от изключителна важност остеопоротичните фрактури да бъдат своевременно разпознати и да се консултирате с лекар-специалист по остеопороза. След консултация с Вашия лекар при претърпяна остеопоротична фрактура на прешлен можете по няколко пъти на ден да лягате по гръб с крака, повдигнати върху седалката на стол. Тази позиция на тялото снема натоварването от мястото на фрактурата, както и води до облекчаване на болките.

Литература:
  1. Brückle Dr., Wolfgang: Osteoporose. Stabil durchs Leben, Stuttgart 2014, S. 106.
  2. Brückle Dr., Wolfgang: Osteoporose. Stabil durchs Leben, Stuttgart 2014, S. 110.
  3. Brückle Dr., Wolfgang: Osteoporose. Stabil durchs Leben, Stuttgart 2014, S. 106.

Костна плътност

Измерването на костната плътност открива рано остеопорозата