Лекарствено лечение Лекарствено лечение

ЛЕКАРСТВА, КОИТО ПРЕДПАЗВАТ ОТ ФРАКТУРИ

Съществуват различни лекарства, приложими при остеопороза, като например лекарства, които потискат разграждането на костното вещество и/или насърчават изграждането и възстановяването му. Лечение с такива лекарства се препоръчва след поставяне на съответната диагноза. Лекарят анализира вече установената загуба на костна плътност, вече настъпили фрактури или наличието на множество рискови фактори. Кои лекарства срещу остеопороза са подходящи зависи освен от стадия на заболяването и от придружаващите заболявания и предходна терапия.

ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ ОСТЕОПОРОЗА В КОМБИНАЦИЯ С ОСНОВНАТА ТЕРАПИЯ

Под основна терапия се разбира редовният ежедневен прием на достатъчно калций и витамин D3. Калцият е най-важният минерал за стабилни кости, необходим също така в достатъчни количества за нормалната функция на нервите, мускулите и хормоналния баланс. Витамин D3 отговаря за достатъчната абсорбция на калций от червата и вграждането му в костите. Достатъчният прием на калций и витамин D3 e важен спътник на лекарственото лечение и профилактиката. Препоръчителната дневна доза е 1000 милиграма калций и 800 до 1000 IU витамин D31. За разлика от калция, който може да бъде добит единствено с храната, витамин D3 се произвежда в кожата под влиянието на слънчевите лъчи, ако достатъчно кожна повърхност се излага редовно и достатъчно продължително на слънце. Тъй като дневните нужди невинаги могат да бъдат покрити посредством храна и престой на слънце, понякога се налага прием на хранителни добавки и лекарства. Разходите за тях при определени обстоятелства се покриват от здравноосигурителната каса.

ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ ОСТЕОПОРОЗА С РАЗЛИЧНИ МЕХАНИЗМИ НА ДЕЙСТВИЕ

При вече изявена остеопороза лечението е комплексно и включва подходяща диета, достатъчно излагане на слънце, двигателна активност. По преценка, включваща възрастта на настъпване на менопауза и настоящата възраст на жената, степента на намаление на костната плътност, наличието на фрактури и/или фрактурния риск, съпътстващите заболявания, сърдечно-съдовия статус, приема на медикаменти и пр. се включва медикаментозно лечение. Добавянето на Са и витамин Д е в доза по преценка и с оглед съчетанието с медикаментозно лечение. Приемът на специфични лекарства за остеопороза цели намаляването на риска от фрактури от една страна и от друга страна - възстановяването на загубената костна маса. Тези цели могат да се постигнат със следните видове лекарствени продукти:
  • антирезорбтивни (потискат разграждането на костите) - селективни модулатори на естрогеновите рецептори (SERM), бифосфонати, калцитонин, хормонална заместителна терапия с естрогени или естрогени/прогестини, биологични средства (моноклонални антитела);
  • остеоанаболни (стимулират изграждането на костна маса) - човешки рекомбинантен паратиреоиден хормон, флуориди;
  • стронциеви препарати – стронциев ранелат (съчетано действие върху костната резорбция и костното образуване);
  • симптоматично лечение – аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства, миорелаксанти и др.
  • Хранителни добавки с вит. Д и калций
Освен медикаментозното лечение се прилагат физиотерапия и кинезитерапия. Целта е да се облекчат болките и мускулните спазми, да се подобри мускулната сила и двигателната активност. Ортопедичното лечение включва носене на подходящ корсет. В съображение идва и оперативното лечение на фрактури и деформации на костите. При тазобедрени фрактури се извършва ставно протезиране.

ЛЕКАРСТВАТА ЗА ОСТЕОПОРОЗА - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?

Специалистът по остеопороза може да прецени кои лекарства за остеопороза са подходящи за Вас. Важно е лекарството да Ви понася добре и да можете да съгласувате указанията за прием комфортно с ежедневието си. Приемайте лекарствата редовно и точно според указанията на лекаря. Проявете търпение и последователност, дори да нямате субективни оплаквания. Понякога приемът на лекарства за остеопороза изисква малко търпение, защото ефектите се проявяват едва след доста време. Ако регистрирате нежелана лекарствена реакция при себе си или сте недоволни от резултатите от лечението, моля, съобщете това на лекуващия си лекар, за да намерите заедно решение и да обсъдите алтернативите. В никакъв случай не прекъсвайте сами лечението. Това важи за всички лекарства срещу остеопороза: само ако ги приемате редовно и останете стриктни към лечението, може да бъде намален рискът от фрактури и да бъдат овладени множеството съпътстващи симптоми на заболяването.

Литература:
  1. DVO-Leitlinie 2017 zur Prophylaxe, Diagnostik und Therapie der Osteoporose bei postmenopausalen Frauen und bei Männern; abgerufen unter:
    http://www.dv-osteologie.org/dvo_leitlinien/dvo-leitlinie-2017 (Stand: 07.08.2018), S. 144.

Дългосрочна терапия

Остеопорозата може да се лекува. Какво трябва да знаят пациентите?